ITEM METADATA RECORD
Title: STUDIO REGIE
Authors: Delmulle, Frank ×
Contributors: Delmulle, Seger
Delmulle Delmulle architecten
Issue Date: Nov-2015
Abstract: Studio Regie

Raymond ‘Mondse’ Wollaert (1900-1979), was een bekende en erg geliefde Merelbekenaar. Samen met zijn vrouw Germaine Willems bezat Raymond een slagerij met café en bouwde in de jaren vijftig de cinemazaal ernaast. Deze cinemazaal transformeerde uiteindelijk in de bekende feestzaal. De naam REGI komt trouwens van de voornamen in de familie Wollaert nl. R(aymond) - E(tienne)(=schoonzoon) - GI resp. van Germaine (echtgenote van Raymond) en Gisèle (dochter). De zaal werd in februari 1956 geopend met een groot dansfeest met het orkest "The Happy Friends" en 's anderendaags werden vlug de stoelen voor de cinema geplaatst met als eerste film "Daddy Long Legs" met Fred Astaire en Lesly Caron in de hoofdrollen.

Studio Regie is productie en postproductie studio, voornamelijk als locatie voor filmopnames (producties). Vanuit dit standpunt is de wisselwerking en relatie tussen de hedendaagse bezigheden van het productiehuis en de geschiedenis van de zaal als filmtheater een uniek gegeven.

Naast de productieactiviteit is er de intentie om de karaktervolle zaal te verhuren aan een groter publiek voor specifieke gelegenheden zoals recepties, vernissages, tentoonstellingen, filmvoorstellingen, bedrijfsevenementen, (trouw)feesten, optredens en dergelijke meer.

Op deze manier zal de unieke zaal af en toe opengesteld worden in een gecontroleerde omgeving en zo het historische pand in de maatschappij geworteld houden.

Het basisidee van de hele reconversie is gestoeld op het behouden van het bestaande karakter en aanwezige troeven. Dit wil zeggen dat er met een grote dosis behoedzaamheid met alle aanwezige troeven omgesprongen zal worden. De definitie van troeven hierin werd bepaald op basis van historische waarde, structurele toestand en architecturale meerwaarde.

Het project wordt in drie luiken opgedeeld:

Het gecementeerde toegangsgebouw met de inkompartij en vestiaire werd summier gerenoveerd, en ontdaan van alle bijgebouwen, zodat een grote poort voor leveringen en (nood)uitgang naar de Hundelgemsesteenweg kon voorzien worden. In deze voorgebouwen zijn kantoren, inkom en keuken/catering voorzien.

De zaal zelf is rechthoekig van vorm en ligt onder een groot zadeldak met stalen spanten. De voor- en achterwand zijn (en waren) gebogen uitgevoerd voor de verbetering van de akoestiek. De meeste oude elementen waren nog aanwezig (bleek ook uit het verwijderen van het recentere valse plafond) en blijven, afgezien van een nieuw laagje verf, behouden in hun huidige toestand. Het gebogen plafond behield ook zijn bestaande vorm en opbouw.
De golfplaten aan de buitenkant van de zaal werden verwijderd en de achterliggende baksteengevels gerenoveerd.

De podiumtoren achteraan het perceel is een betonskelet met opvulmetselwerk.
Het heeft een groot gedimensioneerd betonplafond waaraan vroeger de trekkeninstallatie (waaraan decordelen of belichting wordt opgehangen) hing. De baksteen- en betonwanden van deze toren worden langs binnen en buiten integraal bewaard. Deze baksteentoren, waaraan nieuwe ramen zijn toegevoegd om licht en zicht te creëren, fungeert als schil voor een autonoom houten woonvolume (met slaapkamers en badkamer) die als het ware zweeft in de toren. Hierdoor breken we niet met de oude (bestaande) sfeer van de uitermate hoge torenvolume, maar versterken we dit karakter met onze ingreep.

Het voormalige podium zelf krijgt een gebruik als leefruimte voor de woning. De oude opening van het podium is voorzichtig toegemaakt en fungeert als white screen voor de studio, maar kan in de toekomst eenvoudig terug opengemaakt worden. Het licht op het leefpodium komt enerzijds van een horizontaal raam die de volledige tuinzijde openmaakt, en anderzijds van de grote bestaande lichtkoepels die zenitaal licht vanaf het hoge plafond tot helemaal onderaan brengt.

De bestaande materialisatie wordt zoveel mogelijk behouden en wordt zelfs consequent doorgetrokken in de nieuwe interventies. Ook kenmerkende elementen van het interieur worden gespaard en aangevuld met houten constructies voor de woning en burelen..

Door de bedachtzame reconversie van het gebouw wordt aan het historisch unieke kader van het pand niet geraakt. Door middel van doordachte ingrepen willen we bovendien een upgrade aan het bestaande kader geven, architecturaal maar ook vooral door gebruik. Door de zaal opnieuw een (culturele) functie te geven in de lijn van zijn geschiedenis, blijft dit icoon niet alleen bestaan, maar kan het zich terug nestelen in de hedendaagse samenleving van Merelbeke.
Publication status: published
KU Leuven publication type: AOR
Type: Building
Appears in Collections:Architecture, Campuses Sint-Lucas Brussels and Ghent
Department of Architecture - miscellaneous
× corresponding author

Files in This Item:
File Description Status SizeFormat
studio regie.pdf Published 1383KbAdobe PDFView/Open

 


All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.