ITEM METADATA RECORD
Title: Boathouse 2 in Eemnes door yeah-architecten
Authors: Van Den Berghe, Johan ×
Dhooghe, Lenie #
Issue Date: 8-Jan-2014
Publisher: Professional Media Group
Series Title: Architect : Vakblad voor de Architect vol:1 issue:1 pages:1-1
Abstract: Het project is gesitueerd in de polder ten noorden van Amersfoort. De blik op het landschap is oneindig, de wind waait er hard. De nachten zijn er donker. Het gebouw is matzwart om geen licht uit te stralen uit respect voor de polder. Gestalte, maat en typologie refereren aan de Zuiderzee en Vincent Van Gogh’s ‘Huis in Zwartschaap’ in Hoogeveen.

Het gebouw ligt in het landschap en refereert aan water en schilderkunst als wezenskenmerken van de Nederlandse cultuur. Het is cultureel duurzaam.

De opdrachtgever wil heel zorgvuldig omgaan met de vernieuwde natuurbeleving en zijn visie op 'het landgoed van de 21ste eeuw'. Slechts heel beperkte architectuur-interventies zijn er toegestaan. De matzwarte verschijning absorbeert alle licht en valt daardoor niet op overdag of in de donkere poldernacht. Zoals de stapels hooi en stro aan de naburige boerderijen is ze bedekt met een ‘zwart zeil’, 3 tot 6 meter hoog.

Het gebouw is technisch tot maximale eenvoud gereduceerd omwille van budget en uitvoeringstermijn en materieel duurzaam zonder in te leveren op ‘de architectuur’.

Integendeel. Energiepalen funderen en voeden de vloerverwarming. Funderingsbalken en de gevlinderde vloerplaat zijn maximaal geïsoleerd met XPS. Staalsecties van de draagstructuur zijn tot hun minimum gedimensioneerd, vanuit CAD-ontwerptekeningen met grote precisie en minimale snij- en materiaalverliezen geproduceerd en ter plaatse gemonteerd in korte tijd. Geïsoleerde Kingspan-panels sluiten het volume in één bouwhandeling af. Matzwart epdm integreert de deur- en raamkozijnen ‘naadloos’ en maakt elke verdere dakgoot-detaillering overbodig. Het water stroomt er vanaf als van een eendje. Zoals Vikings hebben we de boot omgedraaid, en we kunnen er onder schuilen.
URI: 
ISSN: 1780-0056
Publication status: published
KU Leuven publication type: AT-p
Appears in Collections:Non-KU Leuven Association publications
× corresponding author
# (joint) last author

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Request a copy

 
All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.