Download PDF

Selectie tegen berengeur

Publication date: 2014-01-01

Author:

Buysse, Frederik

Keywords:

Beer, slachthuis, berengeur, detectie

Abstract:

Het eerste deel van mijn rapport bevat de literatuurstudie over het onderwerp. Daarin heb ik berengeur besproken aan de hand van de stoffen die verantwoordelijk zijn voor berengeur. De methoden om berengeur te verminderen volgt daarop met als eerste chirurgische castratie. Deze techniek zal in 2018 verboden zijn dus de alternatieven voor chirurgische castratie volgen erna met als eerste immunocastratie. De andere alternatieven volgen daarop. Sommige technieken zijn in theorie haalbaar maar in de praktijk worden deze weinig tot niet toegepast. Het selecteren op berengeur is een techniek die nog volop in onderzoek bezig is. Als tweede deel is er de berengeur detectie, dit bevat verschillende methoden om berengeur te detecteren. Het is opgedeeld in technieken die worden gebruikt aan de slachtlijn en technieken die buiten de slachtlijn plaats vinden. Het eerste wordt direct op het karkas toegepast terwijl het laatste meestal in een laboratorium gebeurt. Het volgende deel gaat over de vermarkting van intacte mannelijke varkens. De karkassen worden verkocht op een specifieke markt, die vlees vragen die geproduceerd zijn op een diervriendelijke manier. De verwerking van de enquêtes die naar de slachthuizen is verstuurd volgt daarop. De gegevens zijn verwerkt in tabellen en grafieken. Bij elke tabel en grafiek is er een woordje uitleg. De discussie over de resultaten komt er na met enkele bedenkingen. Het besluit over dit hele proefstuk volgt daarop.