ITEM METADATA RECORD
Title: Imaging History
Authors: Vandermeulen, Bruno *
Veys, Danny * ×
Issue Date: 17-Feb-2012
Abstract: Fotografeer het verleden. Dat was de opdracht die fotografen Bruno Vandermeulen (BE, °1972) en Danny Veys (BE, °1970) meekregen op de archeologische site van Sagalassos in Turkije. Hoe gaat een fotograaf om met het verleden? Bij het fotograferen van de antieke stad besloten Vandermeulen en Veys de archeologische vondsten niet louter te registreren, maar de objectiviteit van de lens in vraag te stellen. Dit werd het uitgangspunt van ‘Imaging History’.

Hoe brengen fotografen plaatsen in beeld waar geschiedenis geschreven is? Hoe tonen ze wat overblijft? Hoe gaan ze om met tijd als hun onderwerp “verleden tijd” is geworden en op welke manier plaatsen ze geschiedenis in een actuele context? Hoe kijk je naar iets wat er nu niet meer is? Beschikken we over voldoende verbeeldingskracht en verschilt dit met de visie van de fotograaf?

Naast Vandermeulen en Veys tonen vier internationaal gerenommeerde fotografen - Shimon Attie (USA, °1957), Sally Mann (USA, °1951), Bart Michiels (BE, °1964) en Simon Norfolk (NGA, °1963) – een reeks beelden en benaderen ze hun werk vanuit deze vraagstellingen.

Als tegengewicht toont het FoMu ook een selectie foto’s uit de eigen collectie waarbij fotografie werd ingezet om het verleden vast te leggen en te inventariseren. Een rol die ze van bij haar ontstaan op zich nam. Je krijgt werk te zien van onder andere Charles Nègre, Francis Frith, Felice Beato, Carleton Watkins, William Henry Jackson en Auguste Salzmann.
Publication status: published
KU Leuven publication type: AOR
Type: Exhibition
Venue: Fotomuseum location:Antwerp
Appears in Collections:IT Services, Faculty of Arts, Leuven
Beeldende kunsten LUCA-Faculteit Kunsten
* (joint) first author
× corresponding author

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Request a copy

 
All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.