ITEM METADATA RECORD
Title: More brains!
Authors: Hooghe, Marc
Issue Date: 12-Feb-2014
Series Title: De Standaard pages:40
Abstract: More brains!

Steeds meer mensen willen doctoreren aan onze universiteiten, terwijl de middelen daartoe nauwelijks stijgen. N-VA-politicus Lorin Parys suggereert een paardenmiddel voor het probleem: laat minder doctorandi toe en betaal ze minder(DS 11 februari). Dat is de meest kortzichtige oplossing die je kunt bedenken. Alle studies tonen aan dat wetenschappelijk onderzoek een belangrijke motor is voor economische groei. De Europese Unie gaat er in haar strategie voor het jaar 2020 terecht van uit dat die groei gebaseerd zal zijn opsmart growth, waarbij kennis en innovatie centraal staan. België geeft nu twee procent van zijn nationaal inkomen uit aan onderzoek en ontwikkeling. In sterk innoverende landen als Korea, Finland, Israël of Zwitserland ligt dat rond de drie procent. België is dus nu al de boot aan het missen doordat wetenschappelijk onderzoek hier verwaarloosd wordt.

Het is juist dat het overgrote deel van de doctorandi later een job zal moeten zoeken buiten de universiteit, maar dat is geen reden om terug te keren naar het vroegere model waarbij elke prof één assistent had, die bestemd was om hem later op te volgen. Parys blijft hangen in de mythe van de wereldvreemde doctors, die geen kwaliteiten zouden hebben die nuttig zijn in het bedrijfsleven. Dat was misschien dertig jaar geleden zo, maar uit een studie van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) blijkt juist dat doctors zeer goede loopbanen hebben. Ze stromen sneller door naar leidinggevende posities in bedrijven en krijgen meer verantwoordelijkheid. Dat is logisch: een doctoraat toont aan dat je op een ernstige projectmatige manier kunt werken. De intelligentste studenten worden ervoor geselecteerd en wie slaagt levert het bewijs dat hij weet wat hard werken is.

We mogen aannemen dat Parys voor economische groei en innovatie is. Maar het is een achterhaald sprookje dat die groei er kan komen door kleine hardwerkende kmo'tjes, terwijl universiteiten in hun ivoren toren nadenken over de universaliteit van de mensenrechten. Als dat je wereldbeeld is, moet je inderdaad besparen op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, en leid je ons land economisch de dieperik in. Universiteiten zijn juist de plaats waar nieuwe ideeën tot stand komen, waar mensen onderzoeksvaardigheden ontwikkelen en waar ze die ideeën in de praktijk brengen. Parys dreigt de tak waarop we zitten af te zagen. Hij omschrijft zichzelf op zijn website als een 'doener'. Aan onze doctorandi leren wij dat ze eerst moeten nadenken voor ze iets doen.

Marc Hooghe
© 2014 Corelio
ISSN: 0779-3847
Publication status: published
KU Leuven publication type: WP
Appears in Collections:Centre for Political Research

Files in This Item:
File Description Status SizeFormat
more brains.pdf Published 514KbAdobe PDFView/Open Request a copy

These files are only available to some KU Leuven Association staff members

 
All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.