ITEM METADATA RECORD
Title: De functionele rol van TRPA1 in de blaas, een TRiP vol verrassingen
Authors: Everaerts, Wouter ×
Gees, Maarten
Voets, Thomas
Talavera PĂ©rez, Karel
De Ridder, Dirk #
Issue Date: 2011
Publisher: Reflexion Medical Network
Series Title: Andro-Logic vol:7 issue:4 pages:92-96
Abstract: In de Transient Receptor Potential superfamilie, zijn TRP Vanilloid 1 (TRPV1) en TRP Ankyrin A1 (TRPA1) veruit de belangrijkste detectoren van schadelijke chemische of thermische prikkels. TRPV1 wordt gebruikt als doelwit in de behandeling van neurogene blaasoveractiviteit met intravesicale vanilloïden. De rol van TRPA1 in de blaas daarentegen is nog volledig ongekend.
In dit onderzoeksproject onderzoeken we de (patho)fysiologische functie van TRPA1 in de blaas. We tonen aan dat TRPA1 geen rol speelt in mechano-sensatie, maar wel in de detectie van intravesicale schadelijke stoffen. Activatie van TRPA1 door cinnamaldehyde of mosterd olie leidt tot stimulatie van afferente C-vezels en het ontstaan van pollakisurie. Via dit mechanisme zou TRPA1 kunnen bijdragen tot de detectie en evacuatie van intravesicale bacteriële toxines en een rol spelen in de aangeboren afweer tegen uropathogenen.
Daarnaast deden we enkele verrassende ontdekkingen over de pharmacologische eigenschappen van Mosterd Olie, één van de meest gebruikte (TRPA1) agonisten in de TRP literatuur. We verwerpen het dogma dat Mosterd Olie een specifieke agonist is van TRPA1 en tonen aan dat deze prikkelende stof ook TRPV1 activeert, waardoor een herziening van de TRP literatuur zich opdringt.
ISSN: 1781-6041
Publication status: published
KU Leuven publication type: AT
Appears in Collections:Screening, Diagnostics and Biomarkers (-)
Laboratory of Ion Channel Research
× corresponding author
# (joint) last author

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Request a copy

 
All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.