ITEM METADATA RECORD
Title: Brussel in Congo
Authors: Geenen, Kristien # ×
Issue Date: Jun-2011
Publisher: Stichting Tijdschrift AGORA
Series Title: Agora vol:27 issue:2 pages:36-39
Abstract: De inwoners van Butembo, een middelgrote stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo, kozen wel een bijzondere bijnaam voor hun stad: “Bruxelles au Congo.” Deze naam is bijzonder, omdat op het eerste zicht de twee steden elkaars tegenpool lijken. Terwijl Brussel een bruisende en lawaaierige stad is, lijkt Butembo wel een ingeslapen dorpje. Bij gebrek aan elektriciteit, valt het leven elke dag bij valavond stil. De 700 000 inwoners moeten zich eveneens redden zonder waterleidingsnet en zonder riolering. Huizen zijn voornamelijk uit aarde opgetrokken, en geen millimeter van het wegennet is verhard.

Ondanks het gebrek aan urbane infrastructuur die naam waardig, spreken de bewoners over hun stad als “Brussel in Congo,” als een moderne en dynamische stad. Deze bijnaam dankt de stad niet alleen aan de prominente plaats die ze inneemt op vlak van wereldhandel, maar vooral aan de levensvisie van haar bewoners.

Het artikel wil een bijdrage leveren aan het actuele debat over stedelijkheid in Sub-Saharisch Afrika, een debat waarin wetenschappers over de disciplines heen trachten het eurocentrisme afschudden. Het is een denkoefening in het bekijken van een Afrikaanse stad door de bril van haar inwoners.
ISSN: 1380-6319
Publication status: published
KU Leuven publication type: AT
Appears in Collections:Institute for Anthropological Research in Africa
× corresponding author
# (joint) last author

Files in This Item:
File Description Status SizeFormat
AGORA 2011-2 De Afrikaanse Stad (1).pdf Published 9990KbAdobe PDFView/Open Request a copy

These files are only available to some KU Leuven Association staff members

 
All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.