ITEM METADATA RECORD
Title: Pijn bij depressie. Implicaties voor diagnose en behandeling
Authors: Claes, Stephan ×
De Bie, J.
De Bruyckere, K.
De Fruyt, J.
Demyttenaere, Koen
Reynaert, C.
Sabbe, B.
Van Heeringen, C #
Issue Date: 2006
Publisher: Nederlandstalige medische Faculteiten in België
Series Title: Tijdschrift voor Geneeskunde vol:62 issue:18 pages:1257-1272
Abstract: Het belang van pijn bij majeure depressie wordt stilaan meer erkend: pijnlijke fysieke symptomen bij depressie worden geassocieerd met een slechtere respons op de behandeling, een langere periode tot remissie, een grotere kans op recidief, en ze kunnen een aanwijzing zijn van een moeilijker te behandelen depressie.
Het exacte verband tussen depressie en pijn blijft onduidelijk. Pijn kan een oorzaak, gevolg of gelijktijdig voorkomend symptoom van depressie zijn. Neurobiologische onderzoeken suggereren dat een verstoorde werking van de centrale serotonerge en noradrenerge banen, betrokken bij de verwerking van emoties en pijn, de oorzaak kan zijn van vele pijnlijke symptomen bij depressie.
De ultieme doelstelling van behandeling bij depressie is het bereiken van volledige remissie. Nochtans worden fysieke symptomen vaak over het hoofd gezien bij het plannen van een behandeling, hetgeen een groter risico op onvolledige remissie met zich meebrengt.
De meeste antidepressiva hebben een zekere analgetische werking; dit effect is in het bijzonder uitgesproken voor producten die de heropname remmen van zowel serotonine als noradrenaline. In recente klinische studies werd aangetoond dat selectieve serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI's) doeltreffend zijn bij het verlichten van pijn bij depressie en dat ze in dit opzicht nuttiger kunnen zijn dan serotonineheropnameremmers (SSRI's).
ISSN: 0371-683X
VABB publication type: VABB-1
Publication status: published
KU Leuven publication type: AT
Appears in Collections:Research Group Psychiatry (-)
× corresponding author
# (joint) last author

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Request a copy

 
All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.