ITEM METADATA RECORD
Title: Ontwerpen voor VEPs (Very Experienced People)
Authors: Heylighen, Ann # ×
Issue Date: 25-Nov-2009
Conference: Van Cauterenleerstoel: Maken ingenieurs het verschil? edition:41 location:Leuven (Heverlee) date:25 November 2009
Abstract: Vandaag leven we in een unieke periode: nooit eerder was de levensverwachting zo hoog; nooit eerder vertegenwoordigden oudere mensen zo’n groot percentage van de totale bevolking; nooit eerder waren mensen fysiek en mentaal gezond op zo’n hoge leeftijd. Door de snelheid van deze demografische evoluties, worstelen onze maatschappelijke structuren, attitudes en beleidsmakers om greep te krijgen op de implicaties ervan. Wat hierin de rol kan zijn van ingenieurs is het onderwerp van deze presentatie.
Ouder worden gaat gepaard met een aantal fysieke, mentale, sociale en financiële veranderingen. Het verloopt voor ieder individu anders, en wordt door elk van ons anders ervaren. Het begrip ‘oud’ is niet langer verbonden aan sociale markers zoals pensioen op 65. Ouderen reizen, studeren (terug) aan de universiteit, of blijven eraan verbonden om hun kennis en expertise door te geven.
Alleen al door hun aantal zullen VEP’s de industrie dwingen om rekening met hen te houden. De vraag naar aandacht voor hun behoeften, aspiraties en ideeën zal evident worden, wil de industrie overleven in een marktsituatie waarin de helft van de populatie 50+ is.
Als ontwerpers en makers van producten kunnen ingenieurs hierop inspelen op verschillende manieren: ze kunnen specifieke producten ontwikkelen om het leven van ouderen comfortabeler te maken; ze kunnen doorsnee producten aanpassen aan de behoeften van ouderen zodat ze voor hen makkelijker bruikbaar worden; of ze kunnen hun behoeften beschouwen als een uitdaging om bestaande producten te herdenken of zelfs totaal nieuwe producten te ontwikkelen voor iedereen.
Publication status: published
KU Leuven publication type: AMa
Appears in Collections:Department of Architecture - miscellaneous
× corresponding author
# (joint) last author

Files in This Item:
File Description Status SizeFormat
ontwerpen voor VEPs 091125 ah.pptxpresentation Published 13304KbUnknownView/Open
ontwerpen voor VEPs 091125 ah.pdfpresentation Published 2847KbAdobe PDFView/Open

These files are only available to some KU Leuven Association staff members

 


All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.