ITEM METADATA RECORD
Title: Malariaprofylaxe: actuele adviezen
Authors: Van Wijngaerden, Eric # ×
Issue Date: 2001
Series Title: Tijdschrift voor geneeskunde vol:57 issue:12 pages:841-844
Abstract: Malaria is ongetwijfeld de meest gevreesde ziekte bij reizigers naar de tropen. Preventie is mogelijk door persoonlijke bescherming tegen beten door Anopheles-muggen en door medicamenteuze profylaxe gericht tegen de malariaparasiet.
Of profylaxe dient genomen te worden, hangt af van het land van bestemming, de precieze bestemmingen binnen dat land, de activiteiten en overnachtingsfaciliteiten tijdens de reis, het seizoen en de reisduur. Meestal is het risico groot in Afrika en kleiner in Azië en Latijns-Amerika.
Welke profylaxe dient genomen te worden hangt vooral af van de graad van chloroquineresistentie in het betrokken gebied. Voor zone A volgens de Wereldgezondheidsorganisatie volstaat chloroquine, voor zone B is de combinatie van chloroquine plus proguanil de eerste keuze. Voor zone C is mefloquine aangewezen en bij intolerantie of contra-indicatie doxycycline.
Nieuwe middelen kwamen onlangs op de markt of zijn in ontwikkeling die malariaprofylaxe voor de reiziger in de toekomst ongetwijfeld eenvoudiger zullen maken.
ISSN: 0371-683X
Publication status: published
KU Leuven publication type: AT
Appears in Collections:Laboratory for Clinical Infectious and Inflammatory Disorders
× corresponding author
# (joint) last author

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Request a copy

 
All items in Lirias are protected by copyright, with all rights reserved.